استراتژی راندهای جذب سرمایه





راستا پس از همراهی کسب‌وکارهای نوپا در مسیر جذب سرمایه، آن‌ها را رها نمی‌کند. تامین سرمایه استارتاپ در یک مرحله انجام نمی‌شود. این فرایند چندین مرحله دارد که به آن‌ها راندهای سرمایه‌گذاری می‌گویند. راستا در تلاش است در تمامی این راندها با برنامه‌ریزی استراتژیک کسب‌وکارها را همراهی کند. قبل از این‌که به این به بررسی این خدمات راستا بپردازیم، بیایید ابتدا نگاهی به چیستی راندهای سرمایه‌گذاری داشته باشیم.

آشنایی با راندهای سرمایه‌گذاری

راند سرمایه‌گذاری A

در مرحله یا راند A کسب‌وکار رشد نسبی داشته و خدمات یا محصول آن درصدی مشتری جذب کرده است. استارتاپ باید در راند A با برنامه‌ریزی استراتژیک و دقیق، برای کسب سود بیشتر سرمایه بیرونی جذب کند. این سرمایه به نسبت راندهای قبلی مبلغ بیشتری دارد. از این راند به بعد کسب‌وکارها نیاز به یک سرمایه‌گذار حرفه‌ای و پیشرو خواهند داشت؛ بنابراین از راند A فرایند افزایش سرمایه باید با دقت و جدیت بیشتری انجام شود.

راند سرمایه‌گذاری B

در این راند تیم استارتاپ باید گسترش پیدا کند و آماده توسعه محصول شود. در راند B عموما سرمایه‌گذاران راندهای قبلی حجم سرمایه‌گذاری روی استارتاپ را افزایش می‌دهند. گاهی نیز سرمایه‌گذاران خطر پذیر (VC) وارد پروسه می‌شوند.

راند سرمایه‌گذاری C

در راند C کسب‌وکارها قصد گسترش دامنه فعالیت خود را دارند. ورود به بازارهای جدید، تولید محصولات جدید، گسترش کسب‌وکار به خارج از مرزها، خرید سهم در شرکت‌های دیگر و…، برخی از استراتژی‌های کسب‌وکارها در این راند هستند. عموما بسیاری از استارتاپ‌هایی که در این مرحله کاملا بالغ شده‌اند، راند C را به‌عنوان آخرین مرحله تامین سرمایه در نظر می‌گیرند. شرکت‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر، شرکت‌های سهامی خاص، بانک‌ها و صندوق‌های پوشش ریسک (Hedge Fund)، سرمایه‌گذاران مشتاق برای این مرحله‌اند. مبلغ سرمایه‌گذاری در این راند اغلب بسیار زیاد است.

راند سرمایه‌گذاری D

گفتیم راند C در اغلب مواقع پایان مراحل جذب سرمایه‌گذار است؛ اما گاهی برخی کسب‌وکارها به دلایل مختلف وارد راند D می‌شوند. در این راند عموما کسب‌وکار فرصت جدیدی برای گسترش کرده‌ یا نتوانسته‌ در راندهای قبلی انتظارات سرمایه‌گذاران را برآورده کند. بنابراین ناچار به اجرای فرایند راند پایین (Down Round) هستند. در این فرایند شرکت نسبت به دوره‌های قبل در سطح پایین‌تری ارزش‌گذاری می‌شود. استارتاپ‌ها به ندرت به راند D افزایش سرمایه می‌رسند.

راند سرمایه‌گذاری E

این راند از مرحله قبلی هم نادرتر است؛ اما کسب‌وکارهایی که علاقه به ادامه فعالیت خود به‌صورت خصوصی (بدون شرکای دولتی) دارند یا مجموعه‌هایی که نیازمند کمک مالی هستند، وارد این راند می‌شوند.

راند سرمایه‌گذاری F و G

مجموعه‌هایی که وارد این راندها می‌شوند، انگشت‌شمارند. استراتژی تامین سرمایه در این مرحله به بودجه کلی موردنیاز شرکت در زمان اجرای راندها بستگی دارد. همچنین راندهای G و F عموما منجر به کاهش ارزش سهام شرکت می‌شوند





استراتژی مناسب برای راندهای جذب سرمایه

همان‌طور که گفتیم، مسیر پر فراز‌و‌نشیب تامین سرمایه استارتاپ‌ها و کسب‌وکارهای نوپا با موفقیت در راند فعلی تمام نمی‌شود. اغلب کسب‌وکارهای نوپا سرمایه مورد‌نیاز خود را در چندین راند جذب می‌کنند. 
گاهی شکست کسب‌وکارها در راندهای بعدی جذب سرمایه‌گذار یا سرمایه، باعث کاهش ارزش سهام سرمایه‌گذاران قبلی می‌شود؛ این شرایط ممکن است استارتاپ را با شکست کامل مواجه کند.
به‌همین خاطر صاحبان کسب‌وکار نوپا بلافاصله پس از موفقیت در راند فعلی، باید به فکر برنامه‌ریزی استراتژیک برای موفقیت در راندهای بعدی باشند.

مشاوره استراتژیک راستا برای راندهای بعدی جذب سرمایه

راستا به کسب‌وکارهای نوپا و استارتاپ‌ها کمک می‌کند تا پس از تامین سرمایه، برای راندهای بعدی این فرایند نیز آماده شوند. 
این آمادگی با ایجاد دانش کامل درباره وضعیت فعلی کسب‌وکار، هدف‌گذاری منطقی و تدوین یک برنامه استراتژیک مدون، انجام می‌شود. نتیجه همه این‌ها تامین منافع کسب‌وکار و سرمایه‌گذاران قبلی در راندهای بعدی جذب سرمایه به بهترین شکل است.
مشاوره استراتژیک در مسیر تامین سرمایه به تدوین یک استراتژی جذب سرمایه‌گذار موفق در همه راندهای پیش‌رو می‌-انجامد.
این استراتژی می‌تواند شامل موضوعات متنوعی از جمله بهینه‌سازی فرایندهای سیستمی، استراتژی مارکتینگ، اصلاح کانال‌های تامین یا توزیع و هر موضوع دیگری باشد.
راستا مهارت، تجربه و دانشِ متخصصان خود را در اختیار صاحبان کسب‌وکارهای نوپا قرار می‌دهد تا با بررسی جامع وضعیت فعلی استارتاپ، ظرفیت‌های بالقوه آن و وضعیت راندهای قبلی جذب سرمایه با تصمیم‌گیری استراتژیک، راندهای بعدی جذب سرمایه را طراحی کنند.





سوالات متداول

تیم بنیان‌گذار در مسیر آماده‌سازی مستندات جذب سرمایه، چقدر درگیر هستند؟

باتوجه به مستندات مورد‌نیاز حضور بنیان‌گذاران در در بعضی بخش‌ها ضروری است. اما در ابتدای کار تعدادی فرم برای آن‌ها ارسال می‌شود تا اطلاعات اولیه را وارد کنند. سایر اطلاعات نیز در چند جلسه آتی استخراج می‌شود. اطلاعات دریافتی پایه اصلی این خدمات‌اند و نیاز به‌حضور دائمی بنیان‌گذاران در این پروسه نیست.

مدت زمان آماده‌سازی مستندات جذب سرمایه چند روز است؟

باتوجه به حجم پروژه متغیر است. می‌تواند از ۷ تا ۵۰ روز متغیر باشد.

چه تضمینی برای سود‌ده بودن مورد سرمایه‌گذاری معرفی شده نسبت به دیگر فرصت‌های موجود است؟

در فضای سرمایه‌گذاری به‌خصوص سرمایه‌گذاری خطر‌پذیر روی استارتاپ‌ها و کسب‌و‌کارهای نوپا، امکان ارائه تضمین قطعی برای سود و بازدهی وجود ندارد.  اما راستا با انجام ارزش‌یابی و راستا‌آزمایی و ارائه گزارش از تمامی جزئیات، ریسک‌ها و پتانسیل‌های کسب‌وکار ، سرمایه‌گذاران را برای یک سرمایه‌گذاری موفق و در نهایت رسیدن به یک خروج سودده همراهی می‌کند.

آیا راستا قابلیت به‌روز‌رسانی مستندات را پس از انجام پروژه خواهد داشت؟

پس از اتمام پروژه در‌صورت نیاز تا ۱۲ ماه امکان به‌روز‌رسانی گزارش وجود دارد؛ اما توجه داشته باشید که به‌روزرسانی گزارش، مستلزم پرداخت هزینه خواهد بود.

آیا در پروژه‌ استانداردسازی اسناد، تیم راستا آموزشی برای به‌روز نگه داشتن آن‌ها به تیم بنیان‌گذار ارائه می‌کند؟

بله در جلسه نهایی پروژه، گزارش نهایی و بخش‌های مختلف آن، روند کار و نتایج به‌دست آمده برای بنیان‌گذاران تشریح و به طور کامل آموزش داده می‌شود. 

هزینه آماده‌سازی مستندات جذب سرمایه به چه قدر است؟

هزینه این خدمت پس از بررسی اولیه کسب‌وکار، تعیین مستندات مورد‌نیاز و حجم هر کدام با‌توجه به نوع و مرحله کسب‌وکار تعیین می‌شود. در پروژه‌هایی که نیاز به مدل‌سازی مالی و پیش‌بینی جریان نقدی است، این هزینه افزایش می‌یابد.





تماس با ما


توسعه توسط : آیهان