ارزش‌یابــی





راستا بر شعار خلق ارزش تاکید ویژه‌ای دارد و در کنار آن به‌دنبال یافتن ارزش کسب‌وکارهاست؛ در این راستا یکی از اصلی‌ترین خدمات ما را می‌توان ارزش‌گذاری کسب‌وکار دانست.  اما رویه ارزش‌گذاری راستا، قیمت‌گذاری روی یک کسب‌و‌کار نیست. ما طی این فرایند درواقع ارزش‌های درونی کسب‌وکارها را کشف کرده و مورد ارزیابی قرار می‌دهیم. فرایند ارزش‌گذاری با درنظر گرفتن تمامی پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های نهفته استارتاپ یا کسب‌وکار مورد ارزیابی انجام می‌شود. در یک عبارت کلی ما ارزش تعیین نمی‌کنیم، آن را پیدا می‌کنیم. این فرایند در ادبیات راستا «ارزش‌یابی» معنی شده و یکی از پایه‌های اصلی فعالیت این مجموعه به‌شمار می‌رود.





ارزش‌گــــذاری به چه معناست؟

ارزش‌گذاری (Valuation) عبارت است از تخمین ارزش یک کسب‌وکار، استارتاپ، شرکت یا دارایی در مقایسه آن با موارد مشابه از طریق محاسبه ارزش فعلی و متغیرهای آتی.
طی فرایند ارزشگذاری کسب‌وکار که نتیجه آن یافتن ارزش ذاتی است، طیف گسترده‌ای از داده‌ها و معیارها، جمع‌آوری و تجزیه‌وتحلیل می‌شوند. سود، زیان و درآمد از گذشته تاکنون و فرصت‌ها و ریسک‌های کسب‌وکار، مهم‌ترین معیارهای موردبررسی در فرایند ارزش‌گذاری‌اند.



انواع روش‌هــای ارزش‌یابی

ارزش‌گذاری کسب‌وکارهای با روش‌های متفاوتی انجام می‌شوند و یک روش منحصربه‌فرد که برای همه مدل‌های مورد ارزیابی استفاد نمی‌شود. 

روش جمع‌بندی عوامل ریسک روش شیکاگوی اول روش هزینه بازتاسیس روش مقایسه‌ای و نسبی روش تنزیل جریان نقدی روش ارزیابی کارت امتیازی روش چندگانه بازار  روش ارزش انحلال (تسویه)  روش ارزش منصفانه بازار  روش هم‌نوایی روش ضرایب روش تحلیل DCF روش تحلیل چندگانه روش ارزش خالص دفتری روش برکوس (Berkus Method) روش ارزش‌گذاری گزینه‌های موجود  روش سرمایه گذاری خطرپذیر

چــرا ارزش‌گذاری کسب‌وکار مهم است؟

گفتیم که اصلی‌ترین نکته درخصوص فرایند ارزش‌گذاری کسب‌وکار کشف ارزش ذاتی به‌شمار می‌رود. این ارزش در موارد بسیاری با اصطلاح رایج قیمت بازاری متفاوت است.
ما در راستا ارزش‌یابی را عموما زمانی انجام می‌دهیم که یک کسب‌وکار یا استارتاپ برای ادامه مسیر نیاز به جذب سرمایه داشته و برای این روند راستا را انتخاب می‌کند. 
ارزش‌گذاری استارتاپ باعث می‌شود یک مبنای منصفانه برای مذاکرات فرایند جذب سرمایه ایجاد شود؛ نتیجه این مبنای منصفانه جلب اعتماد سرمایه‌گذار و موفقیت مذاکرات خواهد بود.
اما فرایند ارزش‌یابی راستا مختص روند جذب سرمایه نیست؛ کسب‌وکارها از این طریق می‌توانند مسیر توسعه خود را با علم بیشتر بر ظرفیت‌های بالقوه و ریسک‌های پیش‌رو، ادامه دهند.

عوامل موثر در ارزش‌گذاری کسب‌و‌کارها

سوابق مالی دقیق و مستند از درآمدها، هزینه‌ها و بدهی‌ها شرایط مدیریت مجموعه؛ این‌که بقای مجموعه به تیم مدیریت آن وابسته است یا خیر شرایط بازار، وضعیت اقتصادی زمان ارزش‌یابی، نرخ بهره و… دارایی‌های نامشهود مثل شهرت کسب‌وکار، علائم تجاری، روابط با مشتریان و…  مزیت رقابتی اندازه شرکت دارایی‌ مثل ابزارها، محل کسب‌و‌کار و…


چه زمانی از یک کارشناس ارزش گذاری دعوت کنیم؟

ارزش‌گذاری کسب‌وکار به دلایل مختلفی انجام می‌شود. نکته مهم این‌که این فرایند مختص شرکت‌های نوپا یا استارتاپ‌ها نیست؛ گاهی مجموعه‌های بزرگ و قدیمی نیز با دلایل مختلف، نیاز به ارزش‌یابی دارند.

بودجه‌بندی سرمایه اندازه شرکت پرداخت مالیات جذب سرمایه و مذاکره با سرمایه‌گذار تعیین ارزش فروش ادغام شرکت‌ها زمان جدایی شرکای کاری ایجاد مالکیت برای شریک کاری

چه کـسانی از داده‌های ارزش‌یــابی استفاده می‌کنند؟

ارزش‌یــابی راسـتا

گزارش ارزش‌یابی راستا مناسب کارآفرینان و موسسان استارتاپی است که می‌خواهند جذب سرمایه یا خروج کنند، اما نمی‌دانند مبنای مذاکرات آن‌ها چه عددی باید باشد. همچنین شاید پیشنهاداتی که از سرمایه‌گذارها دریافت کرده‌اند، مناسب و منصفانه نبوده است. 
اغلب در فضای جذب سرمایه، مبنای ارزش یا همان ارزش‌گذاری تجاری توسط سرمایه‌گذار انجام می‌شود و ابهام و دغدغه‌ای از جنس دیده نشدن تمام ارزش‌های بالقوه کسب‌وکار و صاحبان آن و بعضا غیرمنصفانه بودن ارزش‌گذاری برای کارآفرینان ایجاد می‌شود.
همچنین، در صورتی‌که فرایند ارزش‌یابی در جذب سرمایه به‌درستی انجام نگیرد و به‌تبع آن ارزش منصفانه و حقیقی کسب و کار کشف نشود، هر دو سمت سرمایه‌گذار و کسب‌وکار (در دراز مدت) متضرر خواهند شد. زیرا ارزش‌گذاری بالا و غیرمنطقی باعث می‌شود جذب سرمایه یا خروج در راندهای بعدی را برای صاحبان استارتاپ دشوار می‌کند. همچنین ارزش‌گذاری پایین نیز انگیزه و اشتیاق تیم برای توسعه محصول را از بین می‌برد و ممکن است منجر به شکست استارتاپ یا ترک بنیان‌گذاران آن شود.
ما در راستا به عنوان یک مرجع تخصصی، علمی و دقیق در کنار کارآفرینان و سرمایه‌گذاران هستیم تا ارزش حقیقی کسب‌وکارها را با در نظر گرفتن ظرفیت‌های بالقوه آن‌ها در زمان جذب سرمایه از طریق روش‌های به‌روز و استاندارد (کیفی‌و‌کمی) بیابیم و در نهایت طی یک گزارش کامل به کارآفرینان و سرمایه‌گذاران ارائه کنیم.

روش‌هـای ارزیــابی کـسب‌و‌کار در راسـتا

مراحل ارزش‌یابی راستا

1.جلسه مشاوره ابتدایی، کشف نیازهای کسب‌و‌کار و تشریح خدمات راستا 2.ارسال فرم‌ها و جداول و پیش‌بینی مالی کسب‌وکار  3.جلسه ذی‌نفعان، تکمیل پرسش‌نامه‌ها 4.تجزیه و‌ تحلیل مدل‌سازی مالی 5.ارائه گزارش اولیه 6.نهایی سازی و تحویل گزارش




سوالات متداول

مدت زمان آماده‌سازی گزارش‌ ارزش‌‌یابی چقدر است؟

ده روز پس از ارسال کامل مدارک؛ اما اگر پیش‌بینی‌مالی مورد‌تایید راستا ارائه نشود، ممکن است تا ۴۰ روز طول بکشد.

راستا برای ارزش‌یابی چه اطلاعاتی نیاز دارد؟

فایل پیش‌بینی مالی سه‌ساله، تکمیل پرسش‌نامه ذی‌نفعان و دیگر فرم‌های ارسالی.

حتما باید فایل پیش‌بینی مالی داشته باشم؟

برای کسب‌وکارهایی که به مدل حد توسعه مشخصی رسیده‌ و در حال درآمدزایی‌اند، پیش‌بینی مالی ضروری است. اگر کسب‌وکارها پیش‌بینی مالی خود را به شیوه‌ای استاندارد ارسال کنند نیز سندآن‌ها در راستا مورد بازبینی قرار می‌گیرد. اما اگر این سند ارائه نشود به‌عنوان یک پروژه مجزا در پروسه ارزش‌یابی توسط راستا با هزینه اضافی انجام می‌‌شود.

هزینه ارزش‌یابی راستا برای کسب‌و‌کارهای نوپا به چه صورت قابل پرداخت است؟

هزینه فرایند ارزش‌یابی پس از بررسی اولیه کسب‌وکار و روش‌های مورد‌استفاده تعیین می‌شود. همچنین در پروژه‌هایی که نیاز به مدل‌سازی مالی و پیش‌بینی جریان نقدی است، این هزینه بیشتر خواهد بود.

در ارزش‌‌یابی از چه روش‌هایی استفاده می‌شود؟

راستا از روش‌های مختلف برای ارزش‌یابی استفاده می‌کند. جنس استارتاپ، مرحله و موقعیت کسب‌وکار مخصوصا بعد از درآمد‌زایی و همچنین رشد و بلوغ آن در تعیین روش، نقش مهمی دارند. کارت امتیاز، تنزیل پیش‌بینی جریان نقدی، تجمیع ریسک و روش سرمایه‌گذار خطرپذیر، برخی روش‌ها هستند.

آیا برای کسب‌وکاری که هنوز به درآمد نرسیده، امکان تهیه گزارش ارزش‌یابی وجود دارد؟

بله در صورت نیاز، می‌توان از روش‌های کیفی و نسبی برای ارزش‌گذاری چنین استارتاپ‌هایی استفاده کرد.

آیا پس از تحویل گزارش نهایی، امکان به‌روزرسانی آن وجود دارد؟

در جلسه نهایی، گزارش نهایی و بخش‌های مختلف آن، روند کار و نتایج به‌دست آمده برای بنیان‌گذاران تشریح می‌شود. همچنین پس از اتمام پروژه در‌صورت نیاز تا ۱۲ ماه امکان به‌روز‌رسانی گزارش وجود دارد؛ اما توجه داشته باشید که به‌روزرسانی گزارش، مستلزم پرداخت هزینه خواهد بود.





تماس با ما


توسعه توسط : آیهان